პურს ერთი მთავარი დანიშნულება აქვს: მისგან დღიური რაციონის შესაბამისი ვიტამინები და მინერალები უნდა მივიღოთ. როგორც აღმოჩნდა, თეთრი პურისგან ამის მიღება შეუძლებელია,რადგან ხორბლის თეთრი პური მეტ კალორიებს და ნაკლებ სასარგებლო ნივთიერებებს შეიცავს.
ალბათ იყო პერიოდი პურის გარეშე. შეგიძლიათ წარმოიდგინოთ ცხოვრება მის გარეშე? – არც ჩვენ. ამ პროდუქტს ლამის მთელი სიცოცხლის განმავლობაში ყოველდღე მოვიხმართ, ამიტომ ყოველდღიურად მაღაზიაში შესულს არჩევანის გაკეთება სხვადასხვა სახეობის პურს შორის გვიწევს.
გადავწყვიტეთ, მოგვეყოლა პურის იმ სახეობების შესახებ, რომელიც გარდა იმისა, რომ გემრიელია, ამასთან ძალიან სასარგებლო და აუცილებელი.
პურს ერთი მთავარი დანიშნულება აქვს: მისგან დღიური რაციონის შესაბამისი ვიტამინები და მინერალები უნდა მივიღოთ. როგორც აღმოჩნდა, თეთრი პურისგან ამის მიღება შეუძლებელია,რადგან ხორბლის თეთრი პური მეტ კალორიებს და ნაკლებ სასარგებლო ნივთიერებებს შეიცავს.
რითია საშიში თეთრი პური? – თეთრი პური, ფუნთუშები, ნამცხვრები და აშ. აპროვოცირებენ კუჭქვეშა ჯირკვალს გამოიმუშავოს ინსულინი.
თეთრი პურისგან განსხვავებით, სასარგებლოა ცეხვილი და ქატოს პური. ქატოს პური მარცვლის გარეთა გარსის ფქვილისგანაა გამომცხვარი, შესაბამისად, მასში არ არის სახამებელი და ის მხოლოდ სასარგებლო ნივთიერებებითაა გაჯერებული. ცეხვილი პური კი მთლიანი ხორბლისგანაა დამზადებული, თუმცა, უმაღლესი ხარისხის ფქვილისგან განსხვავებით, ამ შემთხვევაში ხორბალი დაღერღილია და ასეთი ფქვილისგან გამომცხვარ პურში სახამებლის გარდა, სასარგებლო ნივთიერებებიცაა.
მაგრამ, ყველა ზემოთ ჩამოთვლილთან შედარებით ყველაზე სასარგებლოა ჭვავის პური. მას აქვს მუქი გარსი და წებოვანი, ნაკლებად ფოროვანი პურის გული, ვიდრე ხორბლის პურს. ჭვავის პური დიდი რაოდენობით უჯრედისს, მინერალურ მარილებს და ვიტამინებს შეიცავს. ჭვავის ფქვილი შეიცავს ორჯერ მეტ მაგნიუმს და კალიუმს, ვიდრე ხორბლის ფქვილი და 30%-ით მეტ რკინას. ჭვავის პურს გამოჰყავს შლაკები ორგანიზმიდან, აუმჯობესებს ნივთიერებათა ცვლას, კარგად მოქმედებს გულის მუშაობაზე და ახდენს ონკოლოგიური დაავადებების პროფილაქტიკას.
და ბოლოს, არ დაგავიწყდეთ, რომ ბევრ ქვეყანაში სწორედ ჭვავის პურს უწოდებენ “პურს”, ხოლო სხვა პურ-ფუნთუშეულს ბატონს ან ფუნთუშას ეძახიან…
დარწმუნებული ხართ, რომ გსურთ ამ საჩქურის გამოწერა?